Hakiki Bal, Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Günümüzde hakiki bal ile sahte balı ayırt etmek oldukça zordur. 10 kg. balın yanında promosyonlar ile 20 TL gibi bir ücrete bal(!) satanlar çoğaldıkça bal tüketicisinin aklında da acaba gerçek bal mı yoksa glikoz şurubu mu tüketiyoruz sorusu oluşmaktadır. Öncelikle kaliteli bir balın değil 10 kilogramı 1 kilogramı dahi 20 TL olamaz.

Bu yazıda uzmanların bugüne kadar hakiki bal ile sahte balı ayırt etmek için klasik bir yöntem olarak söylediği “Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir.” tezinden daha fazlasına değineceğiz. Peki hakiki bal nasıl anlaşılır?

Bazı yörelerin balları oldukça lezzetlidir. Çam, kestane vb. olmayan yörelerde genelde çiçek balı üretilir ve çiçek balı da son derece lezzetli olur. Tüketmiş olduğunuz bal yarı yarıya şeker dahi olsa tadından balın kalitesini anlamanız ilk başta zordur. Günümüzde aromalar katarak balın tadını değiştiren üreticiler ve satıcılar olduğu sürece de zor olacaktır.

Balın kalitesini sadece balın tadından, kokusundan ya da görüntüsünden anlamak mümkün değildir. Balın kalitesi, ancak yapısının birtakım özel laboratuvar yöntemleriyle ve uzman kişilerce analiz edilmesiyle anlaşılır.


Hakiki Balı Ayırt Etmek için Birkaç İpucu

Öncelikle halk arasında bilinenin aksine şekerlenmeyen bal gerçek bal değildir. Gerçek bal şekerlenir. Bal tüketirken dikkat etmeniz gereken en önemli şey üreticisidir. Güvenilir bir üreticiden bal almanız dışında tüm test edeceğiniz şeyler sizi almak istediğiniz sonuca götürmeyebilir. Tükettiğiniz balın gerçek ve katkısız bal olup olmadığını anlamak için aşağıdaki yazacaklarımız size biraz fikir verebilir ancak net sonuç vermeyebilirler. Yine de basit bir şekilde gerçek balı sahte baldan ayıran birkaç ipucunu paylaşmakta fayda var;


  • Hakiki sanıldığı gibi çok tatlı değildir, koyu kıvamlı şerbet gibi değil kendine özgü bir tadı vardır. Glikozlu bal, gerçek bala göre daha tatlıdır.
  • Hakiki balı kaşığa alıp yukarıdan aşağıya dökerseniz kesiksiz akar, glikozlu balda bunu denediğinizde kesiklikler oluşur ve balın tamamı bitene kadar birçok kez akışda kesiklikler oluşur. Gerçek bal ise bitene kadar sürekli devam eder.
  • Hakiki bal ağıza alındığında birkaç tür tad alınır. Oysa glikozlu ballarda düz tek bir tad olur.
  • Hakiki bal oldukça akışkan olur.
  • Hakiki bal oldukça dayanıklıdır geç yanar, glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.
  • Aynı ölçek iki kaba tam süzülmüş gerçek bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda, gerçek bal çok daha ağır gelir.
  • Hakiki bal, glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır.
  • Gerçek balın genellikle rengi koyu ve kokusu hafiftir.
  • Gerçek bal fazla yendiği durumda genizde hafif bir yanma yapar. Glikoz, şeker ballarında ise bu durum çoğunlukla gerçekleşmez.
  • Halk arasında bilinen bir teknik olan keçeli kalem testinde ise hakiki bir balı tırnağınıza hafifçe sürüp üzerine keçeli kalemle yazmaya çalıştığınızda eğer yazabiliyorsanız bu balın gerçek olduğuna işarettir.
Ayrıca balı aldığınız üreticinize sorabileceğiniz bir diğer soru ise kış aylarında arıların nasıl beslendiğidir. Gerçek bal üreticisi kış aylarında arılar kovanlarına girdiklerinde ve bahar ayına kadar çıkmadığı sürede arılara kesinlikle şeker ve glikoz vermez. Kovanın içindeki arı kendi ürettiği ballarla beslenir.

Hakiki bal soğuk bir havada donar. Donma yapmaz ise katkı maddesi katılmış olma ihtimali yüksektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Mersin Erdemli'de organik bal talebine yetişemiyorlar!