Gerçek Bal Nasıl Anlaşılır?

Yaygın kanının aksine, gerçek bal bazen kristalleşir. Bu, bozulduğu anlamına gelmez. Kristalleştiği haliyle de tüketilebilir; besin değerini kaybetmez. Balı kristalleşme öncesindeki kıvamına getirmek mümkündür : Benmari usulü (45°C'yi geçmeyen sıcaklıkta su dolu bir kabın içinde, suyla doğrudan temas ettirmeden) ısıtmak, kristalleşmenin çözülmesi için yeterlidir. Sahte bal ise kristalleşmez; çünkü içinde doğal özler bulunmaz.

Tükettiğimiz balların gerçekliğini anlamak çok zordur. Hatta yapılan tahliller dahi çoğu kez balın saf olup olmadığını anlamak konusunda yetersiz kalır. Zira tükettiğimiz ballardaki tahlil sonuçlarını görmek pek mümkün olmaz. Diğer gıdalara oranla nispeten daha yüksek ücret ödeyerek aldığımız bal konusunda bilgi sahibi olmak önemli. Bu nedenle diğer yazılarımızı okumakta fayda var. Bazı küçük ipuçları size yardımcı olabilir.


1. Gerçek balın çok özel , esans gibi hafif bir kokusu vardır. Balı keserken , saklama kabını açıp kapatırken bu koku daha yoğun algılanır.
2. Gerçek bal , glikozlu bala göre daha koyu kıvamdadır. Yaklaşık % 15 su , %25 Sakkarin % 35 Glikoz ve çeşitli mineraller , tuzlar içerir.
3. Gerçek bal çok çok tatlı değildir , koyu kıvamlı şerbet gibi değil kendine özgü bir tadı vardır. Glikozlu bal gerçek bala göre daha tatlıdır.
4. Gerçek bal ağıza alındığında birkaç tür rayiha tadı alınır. Oysa glikozlu ballarda düz tek bir tad olur.
5. Gerçek balın dış görünümü ceviz kabuğu veya buna benzer grinin tonlarında olur. Glikoz katkılı ballar ise daha açık tonda beyaz renkte olur.
6. Gerçek bal , kekik , keven , katır tırnağı , sığır kuyruğu çiçeklerinin çeşitlerine göre açık mor , sarı , hafif kırmızı veya buzlu cam renklerinde veya bu renklerin değişik tonlarında olabilir. Glikozlu ballar ise açık cam renginde ve daha şeffaf olur.
7. Bir kaşığa bal koyup ateşe tuttuğunuzda gerçek bal oldukça akışkan olur , dayanıklıdır geç yanar , glikoz balı ise çabuk yanar ve kömürleşir.
8. Aynı ölçek iki kaba tam süzülmüş gerçek bal ve glikozlu bal koyup ağırlıklarını karşılaştırdığınızda , gerçek bal çok daha ağır gelir.
9. Düzenli bir şekilde tüketildiğinde gerçek bal şeker hastalarında , şeker değerini sadece birkaç puan arttırır. Ancak aynı miktarda tüketilen glikozlu bal şeker hasalarını komaya dahi sokabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Mersin Erdemli'de organik bal talebine yetişemiyorlar!