Gerçek Bal ile Sahte Balı Nasıl Ayırt Edebiliriz?

Piyasada çok fazla ürün bulunması sebebiyle ev ortamında yapılabilecek tek bir test ile gerçek balı anlayabilmek çok da kolay değildir. Bu sebeple iyi bir tahminde bulunabilmek için birçok farklı testi uygulayabilirsiniz.


  • Eğer ambalajlı bir ürün satın alıyorsanız, ilk olarak etiketini incelemeniz gerekmektedir. Burada "bal kodeksine uygundur" ifadesi bulunması gerekir, ayrıca içindekiler kısmında "glikoz" bulunuyorsa bu durum kimyasal madde içerdiğinin göstergesidir.
  • Balı satın alırken varsa üzerindeki etiketi, marka ismini ve içerikleri kontrol edin. Saf balda içerik olarak sadece bal yer almalıdır. Bununla beraber üreticiler her zaman doğru içeriği belirtmemektedir. Dolayısıyla sadece içeriği kontrol ederek gerçek bal aldığınızdan emin olamazsınız.
  • Ilık bir suyun içine bir yemek kaşığı kadar bal dökün. Eğer balın içerisinde bir takım şuruplar var ise suyun içerisinde eriyecektir. Gerçek balların birçoğu bıraktığınız şekilde kalacaktır, ancak ne yazık ki bazı sahte ballar da aynı şekilde kalabilmektedir.
  • Bir mumun ucundaki ipi ya da bir parça pamuğu bala batırın. Daha sonra ise balın içerisinden çıkarıp yakmaya çalışın. Eğer kolaylıkla yanıyorsa balın içerisinde büyük ihtimalle su yoktur. Ancak bu test eklenmiş olacak diğer maddeler konusunda net bir bilgi veremeyecektir. Ayrıca balı yakarken herhangi bir kaza olmaması açısından dikkatli olmalısınız.
  • Bir kağıt havlunun üzerine bir parça bal dökün. Eğer sulandırılmış bir bal ise büyük ihtimalle kağıt havlu tarafından emilecektir. Saf balın ise emilmemesi gerekmektedir. Ancak zaman zaman sulandırılmış ballar da emilmeyebilir.
  • Yaygın bir inanışa göre karıncalar gerçek bala yaklaşmaz. Ancak gerçekte karıncalar tatlı ve besin değeri olan her şey ile ilgilenirler. Karıncalar bal, mısır şurubu ya da bunlar gibi herhangi bir şeyi de yiyebilirler.
  • Bazı kaynaklar alkol ile balı karıştırınca eğer bal gerçek ise erimeyeceğini ve en altta öylece kalacağını iddia etmektedir. Ancak bazı kaynaklar da aksini söylemektedir. Bu iddia ilk kez 1893 yılında ortaya atılmış, ancak o zaman bile profesyonel arı yetiştiricileri tarafından kabul edilmemiştir.
  • İnternette dolaşan bazı iddialara göre sadece doğal bal, dökülürken saat yönünde döner ya da sadece doğal bal bir tabağa konulduğunda ve üzeri su ile kaplandığında altıgen şeklini alır. Ancak saf olmayan balların da bu şekilde hareket etmeyeceğine dair hiçbir bilimsel kanıt yoktur.
  • Balın kristallenmesi ya da halk dilinde şekerlenmesi gerçek ya da sahte bal olduğunu göstermez.
Etrafta bir balın gerçek olduğunu nasıl anlayabileceğinize dair birçok bilgi olabilir ve birçoğu bilimsel olarak kanıtlanmamıştır. Eğer aralarından bazıları size anlamlı gelirse, saf olduğunu düşündüğünüz bir bal üzerinde deneyebilirsiniz. Ardından bu balı agave şurubu, glikoz şurubu ya da başka bir takım içerikle karıştırıp aynı testi tekrarlayabilirsiniz. Elde ettiğiniz karışımla tutarlı bir şekilde farklı sonuçlar elde ediyorsanız testiniz işe yaramış olabilir.

Ancak ev şartlarında yapacağınız hiçbir test size %100 doğru bilgi vermeyecektir. Satın almış olduğunuz balın gerçek olup olmadığını anlamak isterseniz Alo 174 Gıda Denetim Hattı’nı arayabilirsiniz. Böylece satın almış olduğunuz ürünün laboratuar ortamında, uzman ekipler tarafından analizinin yapılmasını ücretsiz olarak talep edebilirsiniz. Yapılan analizler sonucu elde edilecek sonuç size bildirilecektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Mersin Erdemli'de organik bal talebine yetişemiyorlar!